Vad är en normal kostnad för en arkitekt (pris för arkitekt!)

Det är ofta en bra idé att anlita en arkitekt, men vad kostar en arkitekt egentligen? Du ska ju inte bli utblottad bara för att du vill ha en professionellt designad byggnad!

Vad som påverkar priset för att anlita en arkitekt är precis det vi går igenom i den här artikeln.

 

Vad kostar en arkitekt?

En arkitekt kostar i regel från 15 000 till 75 000 kronor. Snittpriset för en arkitekt ligger i sin tur på cirka 45 000 kronor. Kostnaden du behöver betala för en arkitekt beror främst på projektets komplexitet, men även på om arkitekten har god rutin och om han arbetar på en stor firma eller inte.

Nyutexaminerade arkitekter är ofta billigare än arkitekter med större arbetslivserfarenhet, och komplexa projekt är dyrare då ett mer tidsödande planeringsarbete krävs från arkitektens sida. Utöver detta är frilansande arkitekter ofta billigare jämfört med arkitekter som arbetar på stora byggfirmor.

 

Läs mer: 6 perfekta tips för att inreda din källare

 

Vad kostar en arkitekt per timme?

En arkitekt kostar i regel från 600 till 1 500 kronor per timme. Snittpriset ligger i regel på 1 000 kr per timme. Arkitekter som arbetar i eller nära intill större städer är ofta dyrare jämfört med arkitekter som arbetar på landsbygden eller i mindre städer. Utöver det spelar arkitektens erfarenhet in.

 

Så kan arkitekter ta betalt

  1. Fast pris. Du betalar en fast summa för hela projektet.
  2. Rörligt pris. Arkitekten debiterar dig per arbetad timme.
  3. Pris per kvadratmeter. Arkitekten tar betalt per designad m2.
  4. Procent av byggkostnaden. Arkitekten får en fast summa av byggkostnaden, vanligtvis omkring 10 procent.

 

Läs mer: Gotisk arkitektur – Så fungerar det!

 

6 saker att fråga arkitekten innan hon börjar

  1. Vad är din prioritet när du designar? Att priset ska hållas nere, och/eller att bevara byggnadens ursprungliga stil?
  2. Vilka likvärdiga projekt har arkitekten gjort? Om arkitekten kostar mycket pengar och samtidigt inte har någon rutin, betalar du för mycket för din arkitekt.
  3. Specificera vad som är byggnadskostnad och vad som är arkitektkostnad! Att klumpa samman bygg- och arkitektutgifter är en dålig idé. Hur ska du då veta vad arkitekten verkligen kostade?
  4. Hur ska arkitekten presentera projektet? Om hon presenterar projektet via ett program för 3D-modellering ska du inte behöva betala extra för det. En professionell och digital ritning ska inkluderas i det pris du betalar för din arkitekt.
  5. Vad ska du kontra arkitekten ansvara för? Om arkitekten bara ansvarar för förarbetet samt designen, och inte lämnar några garantier för att bygget verkligen kommer att kunna genomföras. Då ska du inte betala mycket för din arkitekt.
  6. Arbetar arkitekten mot fast avgift eller rörlig avgift? Arkitekter som tar ut en fast avgift är i regel dyrare, då de ofta tar i från höften när de sätter offertpriset. Du sparar därför i regel pengar på att anlita en arkitekt mot ett rörligt pris.

 

Så kan du finansiera en arkitekt

 

1. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån har i regel en ränta på mellan 5 och 10 procent. Dessa typer av lån är avsedda för konsumtion, och passar perfekt om du är ute efter att finansiera en arkitekt. Men notera att det är en bra idé att jämföra privatlån mot varandra via en låneportal som till exempel https://www.lånea.se/laneformedlare/.

Det är alltid gratis att jämföra lån via en låneförmedlare, och då samtliga långivare samsas om en kreditupplysning påverkas inte ditt kreditbetyg via UC (UC-score) nämnvärt.

 

2. Snabblån (ränta på cirka 35 %)

Ett snabblån har ofta en ränta på mellan 10 och 40 procent, och passar bäst om du fått en oförutsedd avgift som du inte har råd att betala just nu. Att betala en parkeringsavgift med ett snabblån är en bra idé, om alternativet är att hamna hos inkasso. Men ska du finansiera en arkitekt med ett snabblån?

Nej, verkligen inte. Avbetalningstiden är inte flexibel och räntan är allt för hög. Välj en annan låneform i stället.

 

3. Bolån (ränta på cirka 1,75 %)

Det är billigast att finansiera sin arkitekt genom att ta ett bolån. Då ligger räntan i regel på mellan 1,5 och 2 procent, vilket är betydligt lägre jämfört med både privatlån och snabblån. Men tänk på att du inte får låna för mer än 85 procent av husets värde, och utöver det kan du bli tvungen att amortera ett högre belopp månatligen.

Detta enligt de amorteringsregler som regeringen införde 1 juni 2016.

Lämna en kommentar